RIVER SEA

RIVER SEA 05.jpg

The site is located on Awaji Island in Hyogo Prefecture.

The site is connected to the north and extends toward the river in the south. It is located near the mouth of the river.

The plan divides the building into three main uses. The entrance building, guest building, and main building. It is a one-story building so that the impact on the surrounding environment is suppressed and the three buildings are functionally separated.

RIVER SEA 06.jpg

Considering the surroundings, the overall volume is kept low.

It looks like three roofs that extend horizontally and flat are lightly mounted on the wall of the path.

The appearance from the road is only visible on the curved wall of the path and the entrance.

RIVER SEA 005.jpg
RIVER SEA 07.jpg

As you approach the building, you will naturally approach along the curved walls of the path.

The wall is covered with border tiles made from Awaji roof tiles. There are subtle changes in color and shape caused by uneven baking of roof tiles, and the power of the flame is expressed on the wall.

09_path-1.jpg

On the way from the entrance building to the main building, you will pass through two courtyards and guest areas.

 

On the flow line of path, the boundary between the inside and the outside becomes ambiguous, creating a space where the inside and the outside are united.

By moving the path, different scenes will continue and you will feel a change in the space.

15_中庭1.jpg

The three buildings are kept apart by the courtyard.

There is a basin in one of the courtyards. The gentle flow of water creates a calm atmosphere.

RIVER SEA 020.jpg
36_ゲスト棟 廊下.jpg

The corridor leading to the guest room. Border tiles are used on the wall bordering the courtyard. You will reach a private room while feeling the atmosphere of the courtyard.

13_path-5.jpg

If you go further down the Path, you will reach the living room in the guest building.

RIVER SEA 023.jpg
RIVER SEA 024.jpg
RIVER SEA 025.jpg

There are two living rooms in the guest building, and the photo is a small living room with a slightly rugged impression. The walls were finished with local Awaji round roof tiles. Designed and produced with the intention of being between art and craft.

RIVER SEA 026.jpg

The design is an integrated kitchen and dining table. The table is made of oak top plate, with the legs roughly cut from Aji stone, which is close to the local area. The kitchen is designed to look like a single block using artificial marble for the top plate, sides and doors.

RIVER SEA 027.jpg
RIVER SEA 028.jpg

The photo is the living room of the guest room.
A part of the wall was constructed by a local plasterer in Awaji.
We requested an expression of the horizon, the sea, and the strength of the plasterer.

17_pathより中庭2をみる.jpg

If you go further along the Path, you will see another courtyard.

RIVER SEA 022.jpg

Night view of the courtyard

RIVER SEA 019.jpg

Night view of the courtyard ... 5 guest rooms are lined up side by side. The opening is set diagonally so that you can hardly feel the atmosphere of the next room from each room.

11_path-3.jpg

The end of the 47m Path, which runs from north to south of the site, faces the river.
The line is not straight but gently curved. Through the three buildings, the two courtyards and the terrace between them, different scenes continue.
It's also a small trip.

RIVER SEA 029.jpg

The deck part that goes up one step becomes a stage for playing.

14_path-6.jpg

Path and barbecue terrace

26_メイン棟 玄関.jpg

There is also a plastering wall on the wall in front of the entrance of the main building. This was also the construction of a plasterer's version of the local Awaji wall.

RIVER SEA 032.jpg

Living room in the main building: The walls of Path continue from the inside to the outside.

RIVER SEA 033.jpg

Living / dining room in the main building: There is a vertical louver made of oak wood, which divides the space and makes it continuous.

RIVER SEA 034.jpg

Dining in the main building/
Some of the trees visible outside the dining window were originally planted on this site. You can feel the expanse of the garden with the newly planted trees and the thickets over there.

RIVER SEA 035.jpg

Dining and kitchen

RIVER SEA 036.jpg
RIVER SEA 037.jpg

Looking at the corridor from the dining room in the main building to the private room ... The work on the front wall is by Mr. Hatano Wataru, a Japanese paper craftsman.

RIVER SEA 038.jpg

Bedroom 1 in the main building

RIVER SEA 040.jpg
RIVER SEA 039.jpg

Bedroom 2 in the main building

05_メイン棟南面.jpg

Deck space

35_メイン棟 洗面より浴室をみる.jpg

Washbasin / bathroom / shower in the main building
The shower space at the back is outside. We hope that the owner will enjoy the shower while basking in the sun and feeling the outside atmosphere.

RIVER SEA 043

Guest room in guest building

44_ゲストルーム(パウダールーム).jpg

Bath room in guest building

10_path-2.jpg

View of the entrance from Path

RIVER SEA 011.jpg

Entrance night view

RIVER SEA 010.jpg

Details of the appearance on the north side: Due to the difference in thickness created by pasting the curved surface of the border tile, the wall with an expression emerges with indirect lighting at night.

RIVER SEA 009.jpg

North side exterior night view

concept drawing(600).jpg

North side exterior night view

concept

The site is located on Awaji Island in Hyogo Prefecture.

The site is connected to the north and extends toward the river in the south. It is located near the mouth of the river.

Since there are already buildings on the east and west neighbors, we have set the axis(path) of the buildings north and south toward the river.

The plan divides the building into three main uses. The entrance building, guest building, and main building. It is a one-story building so that the impact on the surrounding environment is suppressed and the three buildings are functionally separated.

 

We considered the placement of the three buildings so that the privacy would increase as we moved south along the axis.

The three buildings are kept apart by the courtyard.

The path runs through the three buildings and the two courtyards, connecting the spaces.

It is a curve that is not a linear movement and is not geometric like a perfect circle.

On the way from the entrance building to the main building, you will pass through two courtyards and guest areas.

 

On the flow line of path, the boundary between the inside and the outside becomes ambiguous, creating a space where the inside and the outside are united.

By moving the path, different scenes will continue and you will feel a change in the space.

 

Considering the surroundings, the overall volume is kept low.

It looks like three roofs that extend horizontally and flat are lightly mounted on the wall of the path.

The appearance from the road is only visible on the curved wall of the path and the entrance.

 

As you approach the building, you will naturally approach along the curved walls of the path.

The wall is covered with border tiles made from Awaji roof tiles. There are subtle changes in color and shape caused by uneven baking of roof tiles, and the power of the flame is expressed on the wall.

The tiles are also used for a part of the floor.

 

In addition, some of the walls are finished with Awaji round roof tiles and Awaji plastering. They are the ones that feel this place. In each case, it is not the traditional way of using Japanese architecture, but the way of using it as a resort in this place in Awaji, which is unique.

We intended a fusion of architectural vernacular and modern.


data

· Location: Sumoto City, Hyogo Prefecture
· Use:residence
· Design, supervision period: September 2019 - January 2021
· Scale, structure:
① Total area: 427.07m²
② Concrete construction

photo:Yoshiharu Matsumura