RIVER SEA

The site is located on Awaji Island in Hyogo Prefecture.

The site is connected to the north and extends toward the river in the south. It is located near the mouth of the river.

The plan divides the building into three main uses. The entrance building, guest building, and main building. It is a one-story building so that the impact on the surrounding environment is suppressed and the three buildings are functionally separated.

Considering the surroundings, the overall volume is kept low.

It looks like three roofs that extend horizontally and flat are lightly mounted on the wall of the path.

The appearance from the road is only visible on the curved wall of the path and the entrance.

As you approach the building, you will naturally approach along the curved walls of the path.

The wall is covered with border tiles made from Awaji roof tiles. There are subtle changes in color and shape caused by uneven baking of roof tiles, and the power of the flame is expressed on the wall.

On the way from the entrance building to the main building, you will pass through two courtyards and guest areas.

 

On the flow line of path, the boundary between the inside and the outside becomes ambiguous, creating a space where the inside and the outside are united.

By moving the path, different scenes will continue and you will feel a change in the space.

The three buildings are kept apart by the courtyard.

There is a basin in one of the courtyards. The gentle flow of water creates a calm atmosphere.

The corridor leading to the guest room. Border tiles are used on the wall bordering the courtyard. You will reach a private room while feeling the atmosphere of the courtyard.

If you go further down the Path, you will reach the living room in the guest building.

There are two living rooms in the guest building, and the photo is a small living room with a slightly rugged impression. The walls were finished with local Awaji round roof tiles. Designed and produced with the intention of being between art and craft.

The design is an integrated kitchen and dining table. The table is made of oak top plate, with the legs roughly cut from Aji stone, which is close to the local area. The kitchen is designed to look like a single block using artificial marble for the top plate, sides and doors.

The photo is the living room of the guest room.
A part of the wall was constructed by a local plasterer in Awaji.
We requested an expression of the horizon, the sea, and the strength of the plasterer.

If you go further along the Path, you will see another courtyard.

Night view of the courtyard

Night view of the courtyard ... 5 guest rooms are lined up side by side. The opening is set diagonally so that you can hardly feel the atmosphere of the next room from each room.

The end of the 47m Path, which runs from north to south of the site, faces the river.
The line is not straight but gently curved. Through the three buildings, the two courtyards and the terrace between them, different scenes continue.
It's also a small trip.

The deck part that goes up one step becomes a stage for playing.

Path and barbecue terrace

There is also a plastering wall on the wall in front of the entrance of the main building. This was also the construction of a plasterer's version of the local Awaji wall.

Living room in the main building: The walls of Path continue from the inside to the outside.

Living / dining room in the main building: There is a vertical louver made of oak wood, which divides the space and makes it continuous.

Dining in the main building/
Some of the trees visible outside the dining window were originally planted on this site. You can feel the expanse of the garden with the newly planted trees and the thickets over there.

Dining and kitchen

Looking at the corridor from the dining room in the main building to the private room ... The work on the front wall is by Mr. Hatano Wataru, a Japanese paper craftsman.

Bedroom 1 in the main building

Bedroom 2 in the main building

Bedroom 2 in the main building

Deck space

Washbasin / bathroom / shower in the main building
The shower space at the back is outside. We hope that the owner will enjoy the shower while basking in the sun and feeling the outside atmosphere.

Guest room in guest building

Bath room in guest building

View of the entrance from Path

Entrance night view

Details of the appearance on the north side: Due to the difference in thickness created by pasting the curved surface of the border tile, the wall with an expression emerges with indirect lighting at night.

North side exterior night view

concept
co

The site is located on Awaji Island in Hyogo Prefecture.

The site is connected to the north and extends toward the river in the south. It is located near the mouth of the river.

Since there are already buildings on the east and west neighbors, we have set the axis(path) of the buildings north and south toward the river.

The plan divides the building into three main uses. The entrance building, guest building, and main building. It is a one-story building so that the impact on the surrounding environment is suppressed and the three buildings are functionally separated.

 

We considered the placement of the three buildings so that the privacy would increase as we moved south along the axis.

The three buildings are kept apart by the courtyard.

The path runs through the three buildings and the two courtyards, connecting the spaces.

It is a curve that is not a linear movement and is not geometric like a perfect circle.

On the way from the entrance building to the main building, you will pass through two courtyards and guest areas.

 

On the flow line of path, the boundary between the inside and the outside becomes ambiguous, creating a space where the inside and the outside are united.

By moving the path, different scenes will continue and you will feel a change in the space.

 

Considering the surroundings, the overall volume is kept low.

It looks like three roofs that extend horizontally and flat are lightly mounted on the wall of the path.

The appearance from the road is only visible on the curved wall of the path and the entrance.

 

As you approach the building, you will naturally approach along the curved walls of the path.

The wall is covered with border tiles made from Awaji roof tiles. There are subtle changes in color and shape caused by uneven baking of roof tiles, and the power of the flame is expressed on the wall.

The tiles are also used for a part of the floor.

 

In addition, some of the walls are finished with Awaji round roof tiles and Awaji plastering. They are the ones that feel this place. In each case, it is not the traditional way of using Japanese architecture, but the way of using it as a resort in this place in Awaji, which is unique.

We intended a fusion of architectural vernacular and modern.

.


data

· Location: Sumoto City, Hyogo Prefecture
· Use:residence
· Design, supervision period: September 2019 - January 2021
· Scale, structure:
① Total area: 427.07m²
② Concrete construction


・施工:㈲ビームスコンストラクション
photo:Yoshiharu Matsumura
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Facebook Social Icon