house in Ikoma

生駒の家001.jpg

Southeastern appearance: Designed to capture light while protecting privacy.

生駒の家002.jpg

Southeastern exterior: The site is located in a quiet residential area. We plan to surround the courtyard and allow you to walk around in the corridors and slopes. Although it has a large opening, it cuts the line of sight from outside the site and expands the space in multiple directions.

生駒の家003.jpg

Entrance porch: You will reach the entrance along the exposed concrete wall. The upper part of the entrance is overhanging so that the building doubles as an eaves.
We are gradually scaling down the approach that continues from the road to the size of a house.

生駒の家005.jpg

Entrance: The entrance stile is made by stacking floor tiles. It connects the space while making a step on the floor.

生駒の家006.jpg

It is a plan that you can go around around the courtyard on your right. Go up the stairs in front of you and reach the north wing from the corridor.

生駒の家007.jpg

The large opening at the top of the living room is also designed so that it cannot be seen from the neighboring house.

生駒の家008.jpg

The living room and dining room face each other across the courtyard.

生駒の家010.jpg

Courtyard: The space is connected around the courtyard. The living room is on the right, the corridor is on the front, the balcony is on the top, and the dining room is on the left.

生駒の家011.jpg

Japanese-style room: The vertical crosspieces of the shoji use the same size together with the frame, so you don't feel the difference between the two.

生駒の家013.jpg

If you go up the stairs in the living room, you will find the study room on the mezzanine floor.

生駒の家012.jpg

The study room on the mezzanine floor is connected to the living room through the atrium.

生駒の家014.jpg

You can also go upstairs from the dining room to the spiral staircase. The kitchen is made to order.

生駒の家017.jpg

spiral staircase

生駒の家019.jpg

Washroom / dressing room and bathroom

生駒の家022.jpg

The courtyard is an exterior space that cannot be seen from the neighboring house.

生駒の家024.jpg

Dining night view ・ ・ ・ We have a warm lighting plan.

生駒の家020.jpg

Exterior night view

 

concept
The site is in a quiet residential area.
We plan to surround the courtyard and allow you to walk around in the corridors and slopes. Although it has a large opening, it cuts the line of sight from outside the site and expands the space in multiple directions.

data 
・ Location: Ikoma City
・ Use: Housing
・ Design, Supervision period: January 2011-January 2012
・ Scale, structure:
① Total area: 202.88㎡
② Wooden two-story

photo : Eiji Tomita