house in Kitano

The site is located on a hill along the Kakogawa River, with a view to the northwest. It is designed as a house that makes the most of the view.
Entrance
Living and dining ... The view to Kakogawa spreads out. The dining room has a step on the floor, and although it is one space with the living room, the space is divided according to the purpose.
Living and dining ... The floor is made of cedar. There is a deck facing the windows of the living room and dining room, and you can feel the continuity of the space to the outside.
Dining and living room: There is storage using the steps on the floor. The front wall is made of exposed concrete, which separates the space from the Japanese-style room behind it.
Japanese-style room: The living room and sliding door can separate the space.
There is a view from the deck to Kakogawa.
Kitchen
Corridor: The space created between the private room and the closed space around the water is used as the corridor or study space. I dare to shift the closed space to change the space.
Study space: A space used by the family. A long table and bookshelf are placed on the wall.
Wash basin and dressing room: The wash basin is a mortar with urethane coating on the top plate and ready-made pottery.
Bed room
Lving and dinning
Exterior night view
concept
The site is on a hill along the Kakogawa River, and the view spreads to the northwest.
The builder wanted a one-story, laid-back horizon house that would take advantage of its characteristics.
The exterior is a hipped roof with a gentle slope. From the height of the line of sight, it looks like a flat, thin roof.
Under the roof, the private room and the closed space around the water, and the space created between them are set as the entrance, study space, living dining, and Japanese-style room, and are set as open spaces.
Each open space has a window that opens wide to the outside.
A closed space and an open space are arranged to give a sharp impression to the room.
data
・ Location: Kato City, Hyogo Prefecture
・ Use: Housing
・ Design and supervision period: November 2015-March 2017
・ Scale and structure:
① Total area: 98.75㎡
② Wooden one-story building
photo:Eiji Tomita