court house in Kobe

West exterior: In consideration of the surrounding environment, the gable roofs of the south and north buildings are designed to be connected.

外観,中庭,シンプル,モダン,家,住宅,注文住宅,デザイン,ミニマル,家,建築家,設計事務所,兵庫県,神戸市

It is an environment where the countryside spreads around and there are few things that obstruct the view. A courtyard to ensure privacy is set up between the two buildings.

外観,中庭,シンプル,モダン,家,住宅,注文住宅,デザイン,ミニマル,家,建築家,設計事務所,兵庫県,神戸市

Entrance: You can see the courtyard from the ground window.

玄関,地窓,中庭,シンプル,モダン,家,住宅,注文住宅,デザイン,ミニマル,家,建築家,設計事務所,兵庫県,神戸市

Crossing corridor: The south wing is connected to the north wing by a crossing corridor.

廊下,地窓,間接照明,中庭,シンプル,モダン,家,住宅,注文住宅,デザイン,ミニマル,家,建築家,設計事務所,兵庫県,神戸市

Courtyard: There is a deck courtyard between the south and north buildings, which leads to the living room.

デッキ,中庭,シンプル,モダン,家,住宅,注文住宅,デザイン,ミニマル,家,建築家,設計事務所,兵庫県,神戸市

Living room: The courtyard is on the right, and the dining room is connected to the back.

リビング,格子,間接照明,中庭,シンプル,モダン,家,住宅,注文住宅,デザイン,ミニマル,家,建築家,設計事務所,兵庫県,神戸市

Living atrium: The wooden vertical lattice of the living atrium emphasizes the connection between the upper and lower floors.

リビング,格子,間接照明,中庭,シンプル,モダン,家,住宅,注文住宅,デザイン,ミニマル,家,建築家,設計事務所,兵庫県,神戸市

Living atrium

リビング,格子,間接照明,中庭,シンプル,モダン,家,住宅,注文住宅,デザイン,ミニマル,家,建築家,設計事務所,兵庫県,神戸市

Stairs: There is a staircase between the living room and the dining room. Each space is divided while being connected by a wooden vertical lattice.

階段,格子,スケルトン階段,間接照明,中庭,シンプル,モダン,家,住宅,注文住宅,デザイン,ミニマル,家,建築家,設計事務所,兵庫県,神戸市

Bathroom washbasin ... Tempered glass top plate and waist wall.

洗面,洗面台,吹抜け,vola,間接照明,中庭,シンプル,モダン,家,住宅,注文住宅,デザイン,ミニマル,家,建築家,設計事務所,兵庫県,神戸市

Study: A private space attached to the bedroom.

書斎,家具,中庭,シンプル,モダン,家,住宅,注文住宅,デザイン,ミニマル,家,建築家,設計事務所,兵庫県,神戸市

Night view of the courtyard

リビング,格子,間接照明,中庭,シンプル,モダン,家,住宅,注文住宅,デザイン,ミニマル,家,建築家,設計事務所,兵庫県,神戸市

 

concept
The site is located in the urbanization control area in the suburbs of Kobe.
A series of small mountains can be seen nearby, and it is located in a corner of an ancient village.
At the beginning of the design, there was a request from the client that "the houses in the village would not be greatly destroyed." In addition, the countryside spreads around the area, and there are few things that obstruct the view, so it was hoped that privacy from the neighborhood would be ensured.
The exterior consists of two buildings arranged in parallel, and a corridor and a courtyard are connected between them. The height of the south wing is reduced to a one-story building, and sunlight is brought to the first floor of the north wing. For the courtyard, we planned a calm exterior space by cutting the line of sight with an exposed wall from the road and a wooden lattice. The building has two courtyards. The courtyard opened in the living room, the kitchen, and the courtyard connected to the water area each give the interior space a visual and functional expanse.

data 
・ Location: Kita-ku, Kobe

・ Use: Housing

・ Design, Supervision period: May 2007-September 2008

・ Scale, structure:
① Total area: 140.12㎡
② Wooden two-story

photo : Junichi Tamamori