House in Shinonome

Western appearance: A simple shape with a gable roof. There are no windows and you can only see the entrance porch.
髙原邸_001.jpg
The kitchen and dining table are designed as one. There is a sliding door on the back wall. Behind the sliding door is a back storage and a hidden entrance to the pantry and bathroom.
髙原邸_005.jpg
There is a light well including stairs on the south side of the room. Light and wind pass through the upper window.
髙原邸_007.jpg
The wall of the kitchen is mortar and the top plate is stainless steel.
髙原邸_011.jpg
The wall on the right is north. There is also a slit window under the TV shelf to allow air to pass through the room.
髙原邸_009.jpg
Stairs and living room
髙原邸_012.jpg
Staircase hall: It becomes a light well, and light falls from the wooden louver at the top.
髙原邸_013.jpg
Lightwell: There is a top light for daylighting and a window for ventilation at the top of the louver.
髙原邸_014.jpg
There is a small window on the wall of the corridor on the second floor facing Lightwell. This also brings light and wind through.
髙原邸_015.jpg
Wash basin
髙原邸_016.jpg
Entrance porch
髙原邸_003.jpg
Exterior night view
髙原邸_002.jpg
concept.jpg
 
concept

The site was located in the city of Himeji, and a three-story parking lot was built on the adjacent land on the south side. It was a site where daylight could not be expected from the south side. In addition, there is a parking lot on the north side, and large windows cannot be installed. Under these conditions, we examined whether it would be possible to bring brightness to the room and allow air to pass through. The appearance is a simple shape with a gable roof. Only the entrance porch can be seen on the road side of the west side. There is a light well including stairs on the south side of the room. Above it is a wooden louver. Above that, there is a top light for daylighting and a window for ventilation. The light coming down from the top light is diffused by the louver and brings the light to the 2nd and 1st floors. There is a horizontal window for ventilation on the north side of the living room on the first floor. In the summer, this window takes in the wind and blows it to the upper window in the south.


data
· Location: Himeji City, Hyogo Prefecture
· Use: housing
· Design, supervision period: August 2019 - September 2020
· Scale, structure:
① Total area: 89.44m²
② Built in wooden building
photo:Eiji Tomita